לישראל הסכמי פטור הדדי מאשרות ביקור עם מדינות רבות. בטרם הגעה לנציגות יש לבדוק האם יש צורך בהצטיידות מראש באשרת ביקור לישראל. חשוב להדגיש כי הפטור חל רק על אשרות ביקור ועל דרכונים (להבדיל מתעודות מעבר).
לתשומת לבכם, כי השימוש במסמכי נסיעה לצורך קבלת אשרה וכניסה לישראל של ישות שאינה מוכרת כמדינה, אינו לכשעצמו מהווה הכרה בישות זו כמדינה.
מידע בנושא סוגי אשרות ניתן למצוא באתר השירותים והמידע הממשלתי.
להלן סוגי האשרות והליך הגשת הבקשה לקבלן:
א. אשרת עלייה
בחוק השבות, תש"י, 1950, נקבעה זכותו הבסיסית של כל יהודי לעלות למדינת ישראל. החוק הוא ביטוי לקשר בין עם ישראל לארצו. את היהודי השב לישראל רואים כאדם אשר הוא או אבותיו נעדרו ממנה וחוזרים לארצם. לעניין החוק, "יהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה או שנתגייר והוא איננו בן דת אחרת."
על-פי הסדר בין ממשלת ישראל לבין הסוכנות היהודית, מטפלת זו האחרונה בעלייה לישראל: בדיקת מועמדים, ייעוץ והכוונה, סידורי קליטה, הפנייה לבתי עולים, מקומות לימוד, תעסוקה ועוד. שליח העלייה של הסוכנות היהודית, הממליץ על עלייתו של אדם, יעביר את הבקשה יחד עם המלצתו בכתב לנציג רשמי של מדינת ישראל.
על-פי החוק, הסמכות לנפק את אשרת העלייה נתונה בידיו של הנציג הדיפלומטי/קונסולרי בלבד. לפיכך, יבדוק נציג זה את הבקשה, תוך התייחסות לרשום בה ולהמלצתו של נציג העלייה. הנציג הדיפלומטי/קונסולרי רשאי לבקש פרטים נוספים הן ממבקש האשרה והן מנציג העלייה. במקרים של ספק, רשאי הנציג הדיפלומטי/קונסולרי להעביר את הבקשה להחלטת החטיבה הקונסולרית של משרד החוץ.
על המעוניינים להתחיל בהליך העלייה לישראל לפנות לשליח העלייה של הסוכנות היהודית האחראי על אזור מגוריהם. לשם קבלת מידע באשר לדרכי התקשרות עם שליח העלייה יש להיכנס לפרק "מידע כללי".
ב. אשרת ארעי א/1 – עולה בכוח (זכאי חוק השבות)
אשרת ארעי א/1 תינתן לעולה בכוח אשר השלים את הליך הבדיקה אל מול נציג העלייה של הסוכנות היהודית ובקשתו נבדקה ואושרה על-ידי הנציג הדיפלומטי/קונסולרי בנציגות ישראל.
ג. אשרת תלמיד א/2
אשרה זו מוענקת למי שמבקש לבוא ארצה למטרת לימודים בבתי ספר יסודיים ותיכוניים, במוסדות אקדמאים, בישיבות ובמוסדות נוער של הסוכנות היהודית. תוקף האשרה הוא עד לשנה אחת ולכניסות רבות. מקבל אשרה זו אינו רשאי לעבוד בישראל.
הערה: קטין לא יקבל אשרה ללא הסכמה בכתב של שני הוריו או מטעם האפוטרופוס החוקי שלו.
האשרה תוענק לתלמידים הממלאים אחר התנאים הבאים
- שתי תמונות דרכון 5X5 ס"מ.
- הצגת אישור קבלה ללימודים ממוסד חינוכי מוכר בישראל.
- הצגת ראיות כי ברשות התלמיד אמצעים כספיים למימון לימודיו ואמצעי מחייה לכל תקופת שהותו בישראל.
- הצגת מסמך נסיעה בר-תוקף לשנה לפחות ובתנאי שיש לארצו נציגות במדינת ישראל. אם אין נציגות כזו בישראל, חייב הדרכון להיות בר-תוקף לכל תקופת הלימודים ועוד שישה חודשים מעבר לכך.
- כרטיסי טיסה תקפים.
- תשלום דמי אגרה
ד. אשרת ארעי א/3 – איש דת
אשרה זו מוענקת לאיש דת, לשם מילוי תפקיד דתי בקרב עדתו בישראל, לפי הזמנת מוסד דתי מוכר בישראל. איש דת המגיע ארצה למטרות ביקור וזקוק לאשרת כניסה, יקבל אשרת ביקור רגילה מסוג ב/2.
לפרטים נוספים יש ליצור קשר עם הקונסוליה.
ה. אשרת ארעי א/4 - לבני זוג וילדים של מקבלי אשרות א/2 או א/3
אשרה זו מוענקת לבני זוג וילדים של מקבל אשרה א/2 או א/3.
לפרטים נוספים יש ליצור קשר עם הקונסוליה.
ו. אשרת עבודה ב/1
האשרה מיועדת לאדם אשר שהייתו בישראל אושרה לתקופה מוגבלת, לצורך עבודה בלבד. אשרה זו ניתנת אך ורק באישור משרד הפנים ועל המעסיק ליזום את הגשת הבקשה באחת מלשכות הרשות למנהל אוכלוסין של משרד הפנים בתוך תחומי מדינת ישראל.
עם קבלת אישור משרד הפנים, הנציגות תנפיק את אשרת העבודה ב/1 לאחר ראיון עם הפונה וקבלת מסמכים נוספים על פי דרישה.
ז. אשרת ביקור ב/2
אשרת ב/2 ניתנת למי שמבקש לשהות בישראל שהות קצרה בלבד (למטרות ביקור, תיירות, פגישות עסקים או לימודים באולפן לעברית). הנכנס לישראל באשרת ב/2 אינו רשאי לעבוד במדינת ישראל.
תוקפה של אשרת ביקור ב/2 לכניסה לישראל הוא עד שלושה חודשים מיום ניפוקה. משך השהות בישראל ייקבע על-ידי בקר משטרת הגבולות. מבקר המבקש להאריך את שהותו בישראל רשאי להגיש בקשה בלשכה האזורית של רשות מנהל האוכלוסין של משרד הפנים להארכת רישיון ישיבתו במדינה.
הטיפול בנציגות:
- הצגת מסמך נסיעה בתוקף לחצי שנה מעבר לתקופת השהייה בישראל
- הוכחות הפונה לאמצעים כספיים מספיקים לצורך הביקור בישראל (כמו חשבונות בנק משלושת החודשים האחרונים).
- הצגת הזמנה לכרטיסי טיסה, הלוך וחזור, לישראל וממנה
- שתי תמונות דרכון 5X5 ס"מ
- דמי אגרה
ח. הנפקת אשרות למשתתפים בפרויקטים לאומיים כגון "תגלית ומסע"
למשתתפים בפרויקטים לאומיים כגון "מסע" ו"תגלית", ולפרויקטים שונים המאורגנים על-ידי הסוכנות היהודית, תונפק אשרה בהתאם לאופי הפרויקט ולמשך הזמן בו נדרש המשתתף לשהות בישראל במסגרתם.
למשתתפים בפרויקטים שמשכם עד שלושה חודשים, תונפק אשרת ביקור ב/2, שתוקפה עד שלושה חודשים. למשתתפים בפרויקטים שמשכם גדול מכך, תונפק אשרת לימודים א/2 למספר כניסות שתוקפה לתקופת הימשכות הפרויקט ועד לשנה אחת.
משתתפי הפרויקטים לעיל פטורים מחובת תשלום של דמי אגרה.
הערות כלליות:
הקונסול רשאי לבקש מסמכים נוספים על פי שיקול דעתו.
היות שדמי האגרה נגבים בגין הטיפול בבקשה ולא בגין אישורה, הם לא יוחזרו לפונה במצב בו לא תונפק אשרה בסופו של דבר, מכל סיבה שהיא