הטיפול מול רשויות צבא הגנה לישראל
חוק שירות ביטחון (נוסח משולב), התשמ"ז, 1986 והסמכות לבצעו בחו"ל
"חוק שירות ביטחון (נוסח משולב), התשמ''ז, 1986 והסמכות לביצועו בחו"ל," חל על כל אזרחי מדינת ישראל בארץ ובחו"ל, גם אם יש להם אזרחות נוספת, וגם אם הם מתגוררים דרך קבע בחו"ל. כמו-כן הוא חל על תושבים קבועים בישראל גם אם אינם אזרחי ישראל. חובת השירות הסדיר חלה על כל גבר שנמצא כשיר לשירות והוא בין הגילאים 18 – 29 ועד בכלל. למרות זאת, מי שעבר את גיל חובת השירות הסדיר ולא מילא חובתו במועד שנקבע בחוק – ייחשב כעבריין על החוק ויהיה חייב בשירות צבאי על-פי החלטת שלטונות הצבא.
רישום והסדרת מעמד צבאי אל מול הנציג הדיפלומטי/קונסולרי
כל אזרח/תושב קבע של מדינת ישראל, עם הגיעו לגיל 16.5, גם אם גר או שוהה מכל סיבה בחו"ל, חייב על-פי חוק שירות ביטחון להסדיר את מעמדו אל מול רשויות צבא הגנה לישראל. מלש"ב ("מיועד לשירות ביטחון") שנקרא להתייצב בצו כללי של פוקד, חייב להתייצב בישראל במקום ובזמן שנקבע לו בצו, אולם אם הוא נמצא בחו"ל הוא יכול להתייצב לצורך רישומו בפני הנציג הדיפלומטי/קונסולרי בנציגות. בעת רישומו הוא רשאי להגיש בקשה לדחיית מועד ההתייצבות לשירות ביטחון.
לטפסים אלה יש לצרף את המסמכים הבאים:
1) מכתב רשמי מבית הספר בו לומד המלש"ב המציין את מס' השנים שבו הוא כבר לומד וכן את יתרת השנים שנותרו לו עד לסיום לימודיו.
2) העתקים מצולמים של דרכוני ההורים.
3) אישור על מרכז חיים של הילד עם הוריו באותה מדינה.
4) מכתב מההורים התומך בבקשת הילד.
ניתן לקבל פרטים נוספים באתר צבא הגנה לישראל, מידע למתגייסים:
דחיית שירות ומגבלות ביקור בישראל
אם יוחלט לדחות את שירותו של המלש"ב כל עוד הוא שוהה בחו"ל עם הוריו, יבהיר לו הנציג הדיפלומטי/קונסולרי את התנאים והמגבלות החלות עליו בכל הנוגע לפרקי הזמן של הביקורים שלו בישראל.
בקשות למידע ממרשם האוכלוסין של מדינת ישראל
נציגויות ישראל בחו"ל מעניקות לאזרחי ישראל ו/או לתושבי ישראל השוהים בחו''ל חלק מהשירותים המתחייבים מהוראות חוק מרשם האוכלוסין תשכ"ה – 1965, חוק השמות, תשט"ז - 1956 וחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשנ"א -1981
לאחר מילוי והגשת הבקשה, הנציגות תפנה אותה לגורמים הרלוונטיים בארץ. על המבקש לברר עם המחלקה הקונסולרית בנציגות אם התעודה התקבלה לאחר מספר שבועות.
בקשות לקבלת תמצית רישום/תעודת לידה/תעודת פטירה/טופס רישום כניסות ויציאות
אם עולה הצורך בקבלת תעודת לידה המתורגמת לשפה האנגלית יש להגיש בקשה לכך מראש.
תעודה המעידה על אזרחות או אי-אזרחות ישראלית
ע"פ סעיף 15 לחוק האזרחות, תשי"ב – 1952 (נוסח משולב), רשאי אזרח ישראלי לקבל משר הפנים תעודה המעידה על אזרחותו הישראלית. קיימת אפשרות לקבל את התעודה בשפה העברית או האנגלית, וכן את תאריך קבלת האזרחות. למעוניינים בכך, יש לציין זאת בנפרד.
לעתים דורשות רשויות המקום אישור על האזרחות הישראלית של הפונה אליהם ואינן מסתפקות בהצגת דרכון ישראלי בתוקף. לשם קבלת תעודה המעידה על אזרחות ישראלית, או אי-אזרחות ישראלית ישירות ממשרד הפנים הישראלי, יש למלא טופס בקשה לתעודה המעידה על אזרחות ישראלית (להורדת טופס בקשה לתעודה המעידה על אזרחות ישראלית לחץ על קישור זה) ולשגרה לנציגות בדואר בצירוף העתק מצולם של תעודת הזהות או הדרכון של מבקש הבקשה. לבקשה יש לצרף את דמי האגרה (לפתיחת לוח האגרות לחץ על קישור זה).
הערה חשובה – יש למלא בטופס את כל השדות. יש להעביר קו באותן שדות לא רלוונטיים כדי לאשר שהם אכן לא רלוונטיים ובשל כך לא מולאו.
זמן ההמתנה המשוער הוא 8-12 שבועות.
בירור פרטי אדם הרשום בישראל
בירור פרטים על נוסע
בקשה לתעודה מהמרשם הפלילי ממשטרת ישראל
נציגויות ישראל בחו"ל מעניקות לאזרחי ישראל ו/או לתושבי ישראל השוהים בחו''ל חלק מהשירותים המתחייבים מהוראות חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשנ"א - 1981.
תעודה מהמרשם הפלילי
רשאי אדם להגיש בקשה למשטרת ישראל באמצעות נציגות ישראל או באתר האינטרנט של המשטרה WWW.POLICE.GOV.IL
הבקשה באמצעות האתר מיועדת לאזרחי ישראל בלבד לפי החוק, אין מוסרים תעודה זו לידי המבקש כי אם מעבירים אותה לגורם הרשמי הדורש. את התעודה מנפיקה משטרת ישראל.
אין חובת נוכחות בנציגות של המבקש (ישראלי או זר). ניתן לשלוח את הבקשה בדואר עם מכתב לוואי בו הפונה מבקש מהקונסול את תעודת המרשם הפלילי, בצירוף
המסמכים הבאים:
1) בקשה לתעודה המעידה על העדרו של עבר פלילי (להורדת טופס לחץ על קישור זה), טופס מלא וחתום
2) העתק מצולם של דרכונו של מגיש הבקשה
3) מעטפה מבויילת ובה פרטים מלאים של הרשות המבקשת, שם וכתובת של איש/ת קשר
4) דמי אגרה במידה ונדרשת חותמת אפוסטיל (לפתיחת לוח האגרות לחץ על קישור זה)
התעודה תגיע לנציגות בין 4-8 שבועות לאחר הגשת הבקשה ותשוגר ישירות למוסד הדורש בדואר רשום. בתום ארבעה שבועות של המתנה, ניתן לברר טלפונית את מצב הטיפול עם המחלקה הקונסולרית בנציגות. במידה ונדרש תרגום של התעודה לשפת המקום.
ויתור על אזרחות ישראלית
הליך הויתור על האזרחות הישראלית מיועד עבור אזרח ישראלי השוהה בחו"ל ומבקש לבטל את אזרחותו הישראלית מכל סיבה שהיא. הדבר מתבצע על-ידי מתן הצהרה על הרצון לוותר על האזרחות בצירוף מסמכים רלוונטיים ובקשה למשרד הפנים להעניק את הסכמתו לכך.
חשוב לציין, כי ההחלטה אם לאשר ויתור על אזרחות אם לאו נתונה בלעדית בידי שר הפנים או מי שהוסמך על ידו וכל עוד לא ניתנה הסכמה זו, נותר מוסר ההצהרה אזרח ישראלי. יש לקחת בחשבון שקיימים מקרים בהם מוצא השר לנכון, מסיבות שונות, שלא לאשר את הוויתור על האזרחות.
הגשת בקשה לויתור על אזרחות ישראלית תתבצע על-ידי התייצבות באופן אישי במחלקה הקונסולרית בנציגות וביצוע הפעולות הבאות:
1) עדכון מרשם האוכלוסין במצב האישי עד לאותה נקודה בזמן.
2) הסדרת המעמד הצבאי.
5) הצגת אישור על אזרחות אחרת או מכתב רשמי מטעם השלטונות המקומיים המבטיח קבלת אזרחות מקומית (על המכתב להיות בתוקף שנתיים לפחות וכתוב בשפה האנגלית או מתורגם לעברית).
הערות
1) חשוב מאוד למלא את כל סעיפי הטופס, אחרת משרד הפנים לא יטפל בבקשה.
2) אין אפשרות לבצע הליך של ויתור על אזרחות באמצעות הדואר. נוכחות מבקש הבקשה היא חובה!
3) בסעיף ההצהרה, בתחתית הטופס "הצהרת ויתור על אזרחות ישראלית," מתחייב החותם, לפני כל שימוש בדרכונו הישראלי, לבדוק עם הנציגות שאזרחותו הישראלית טרם בוטלה.
לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר עם המדור הקונסולרי:
204-9226 2 (0) 66+